TrettondagsTurf 2017


Ami Fagrell 

Pressrelease

2017-01- 08

På trettondagen var det ett gäng tappra turfare som samlades i Vattenledningsparken för att deltaga i den allra första av en tänkt tradition av lokala tävlingar. Trots bitande kyla runt 15 minus var det tillräckligt med deltagare för att göra det till en spännande kamp.

Samling skedde vid grillen där det bjöds på glögg med mandel. Vi är ju trots allt nära julen fortfarande. Solen letade sig fram mellan trädkronorna och rätt som det var plingade det till i alla mobiler och turfarna drog iväg ut i skogen. Det var en ganska tuff uppgift att ta sig fram över stock och sten. Parken bjuder på en omväxlande natur och möjligheten till stärkande av både benmuskler och kondition fanns. Extra spänning var det i backarna där snön låg lös ovanpå löv och det gick att kana en bra bit. Några fall rapporterades men inga skador mer än snö under tröjan.

Turf är ju en slags orientering där man letar upp kontrollerna, som kallas zoner, med hjälp av en app i en mobiltelefon istället för med karta och kompass. Sedan står man tills man hör; Zone taken, och då är det bara att sikta in sig på nästa zon att plocka poäng på. Mer om spelet.

Extra kul är att man faktiskt ser sina motståndares små gubbar på sin egen skärm under tiden. Det går alltså att någorlunda lista ut vilken väg de olika är på väg att ta. Sen är det ju lite svårt att avgöra om det är backigast i den delen man är själv eller om de andra kanske som bäst klättrar i något brant stup. Alla tävlande har ett eget användarnamn och det är oftast det som används även vid samtal. 

Glada tillrop hördes eka genom skogen och det var flera nyfikna familjer på helgpromenad som undrade vad vi egentligen höll på med. Nästa gång är de kanske med och tar ett par zoner när de ändå är ute på promenad. Turf finns i de flesta orter numera i vårt län och vi samsas med de som spelar Pokemon Go. I många fall ligger zoner och Pokestop nära varandra så det är vanligt med kombinerat spelande nu och även att generationer spelar olika spel men ändå rör sig gemensamt.

Eventet var en liten uppvärmning inför den årliga Bonanzan som ska hållas i Jönköping den 13 maj. Det är första gången Bonanzan ska hållas i Jönköping och föreningen, som är länsövergripande, såg 13dagsturfen som en bra kick-of.

Planeringen inför Bonanzan pågår för fullt. Det kommer att bli fina priser till de som turfar snabbt, strategiskt och kanske har lite tur. På Bonanzan kommer det att vara olika klasser. Det viktigaste är då att en är till fots och en är på hjul, dvs cykel. Området med zoner görs större tills cykelklassen startar då det går så mycket snabbare för den klassen. 

I maj kommer tävlingen att ha start, mål och samling vid Kanotstadion vid Rocksjön. En vacker plats i vår vackra residensstad där man annars kan se os-medaljörer i kanot. Vinnare av 13dagsturf blev Rulf (Alf). Tvåa kom MadMajk (Mikael) och på tredje plats Game-Over (Henrik).

Jönköpings turfsällskap
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång